Voortgezet onderwijs/mbo

Nieuwe Horizon - bovenbouw VO & MBO - verkort

Het korte filmprogramma bestaat uit films die veelal onbekend zijn, uit verre landen komen en gemaakt zijn door jong, beginnend talent. Bij elk programma is er lesmateriaal wat je met je klas samen kan doen. De LessonUps zijn hieronder te vinden. Kijkse en laat jezelf meevoeren naar een andere wereld: de wereld van film!

Thema: Nieuwe Horizon 

Het thema van ons filmprogramma in 2021 is Nieuwe Horizon. Met Nieuwe Horizon tonen we films waarin alle personages iets nieuws ontdekken waardoor hun wereld (en horizon) verandert. Ze ontdekken iets in zichzelf, de ander, hun omgeving of ze worden zelf ontdekt. In alle films maken de hoofdpersonen een verandering door die soms gepaard gaat met angst, verdriet en verlies, maar vaak ook met plezier, hoop en nieuwe vriendschappen. In elk verhaal ontdekken we een nieuwe horizon, is er een nieuw begin dat ons met een andere blik naar de wereld van morgen laat kijken. 

Les voor het filmbezoek

Les na het festivalbezoek

Kort, korter, kortst!

Kort, maar krachtig: dat zijn de shorts films bij IFFR. Ze staan in de schijnwerpers en doen zeker niet onder aan hun ‘grote broer’ (lange films). Sterker nog, er draaien honderden shorts films tijdens IFFR. Wist je dat, de korte films de allereerste films waren? Door gebrek aan technische kennis konden mensen, een eeuw geleden, de films niet langer dan een minuut maken. Tegenwoordig hebben we die kennis wel en zijn we instaat om veel langere films te maken, maar korte films worden nog steeds gemaakt en vertoond bij IFFR. Bij een korte film heeft de maker vaak meer vrijheid om zijn eigen stempel te drukken op de film. Maar hoe kort, is kort? Op IFFR kan dat variëren van 1 minuut tot 59 minuten. Op deze pagina vind je een programma vol met korte films en kan je kennis maken met de enorme diversiteit.

Alle filmtitels

Beauty Boys

Beauty Boys

Bekijk de trailer

Regie: Florent Gouëlou
Land: Frankrijk
Lengte: 18’
Genre: Drama

Synopsis:
Léo en Yaya zijn van plan om tijdens een open podium een show te geven als dragqueens. Ze worden geïnspireerd en geholpen door hun held Cookie Kunty. Léo’s oudere broer Jules, die zelf rapper wil worden, vindt dit extravagante idee maar niks: hij is bang dat mensen Léo − en hemzelf − zullen uitlachen.

Over de filmmaker:
Florent Gouëlou studeerde regie aan de filmschool La Fémis in Parijs en maakte de film Un homme mon fils (2017) als afstudeerfilm. Beauty Boys is zijn vierde korte film. In het werk van Gouëlou spelen LGBTQ+-onderwerpen een belangrijke rol.

Dọlápọ̀ Is Fine

Dolapo Is Fine

Bekijk de trailer

Regie: Ethosheia Hylton
Land: Verenigd Koninkrijk
Lengte: 15’
Genre: Drama

Synopsis:
Met haar afro en huidskleur is Dọlápọ̀ een opvallende verschijning op haar Britse kostschool. De jongvolwassene ambieert een carrière in de financiële sector, maar krijgt te horen dat ze veel moet veranderen aan de manier waarop ze zichzelf presenteert om een goede kans te maken in die wereld. Moet Dọlápọ̀ een keuze maken tussen haar identiteit en toekomst?

Over de filmmaker:
Ethosheia Hylton begon als actrice, opgeleid aan The American Academy of Dramatic Arts in New York, voordat ze zelf films ging regisseren. Dọlápọ̀ Is Fine is haar zesde korte film, en werd genomineerd voor Best Short Film op het filmfestival van Londen. 

Meer informatie over de filmmaker 

En avant

En avant

Bekijk de trailer

Regie: Mitchelle Tamariz
Land: Frankrijk
Lengte: 4’
Genre: Animatie

Synopsis:
Ondanks de strenge maatregelen van Donald Trump steken er nog steeds veel Mexicaanse illegale immigranten de Amerikaanse grens over. Zo ook Rosa, die na een dagenlange tocht door de woestijn eindelijk de grens bereikt. Vlak voordat ze Amerika binnengaat, kijkt ze nog één keer terug op het leven dat ze in Mexico achterlaat.

Over de filmmaker:
Mitchelle Tamariz behaalde een diploma in digitale kunst in Mexico voordat ze haar liefde voor animatiefilm ontdekte. In 2019 studeerde ze af aan de Franse animatieschool La Poudrière, met En avant als afstudeerproject. 

Meer informatie over de filmmaker

Lesmateriaal 2021-2022 - vo & mbo

Contact

  • Tracey Smit

    Education officer