Nalaten in vijf stappen

Lees in vijf stappen hoe je kunt nalaten

Stap 1: Breng je wensen in kaart
Vragen die helpen om je wensen in kaart te brengen: Weet je wie je tot erfgenaam wilt benoemen? Wil je (een deel van je) geld of goederen nalaten aan één of een aantal goede doelen? Hoe wil je nalaten? Maak een keuze of je IFFR als (mede-)legataris of als (mede-)erfgenaam benoemt. Een notaris kan je adviseren (zie stap 3).

Wil je IFFR in je testament opnemen en een specifieke bestemming aan je nalatenschap geven? Maak een afspraak met ons zodat we samen een geschikte bestemming kunnen kiezen via [email protected]

Stap 2: Kies een executeur 

Het is niet verplicht, maar wel verstandig om een executeur in je testament te benoemen. De executeur wikkelt je nalatenschap af. Een goede vriend/in of een notaris kunnen bijvoorbeeld een executeur zijn. Vraag de executeur altijd vooraf of deze ook daadwerkelijk deze taken kan en wil uitvoeren. Als je geen executeur benoemt, valt de afwikkeling van je nalatenschap onder de verantwoordelijkheid van je erfgenamen.
Het is goed om te weten dat IFFR niet kan optreden als executeur voor de afwikkeling van je nalatenschap, benoem daarom altijd een executeur. 

Stap 3: Je wensen vastleggen

Laat  je wensen altijd door een notaris vastleggen. Een eigen handgeschreven verklaring is niet voldoende. Het opmaken van een testament kun je door de notaris laten doen of je regelt  het eenvoudig online zelf via www.nunotariaat.nl.

Met een notaris bespreekt je je wensen en stelt je je testament op. De notaris licht de juridische aspecten toe en je kunt met al je vragen bij de notaris terecht. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat je thuis kunt nalezen. Zijn je wensen goed verwoord? Dan maak je een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.

Gegevens van IFFR waar een notaris vaak om vraagt:
Stichting International Film Festival Rotterdam
Postbus 21696, 3001 AR Rotterdam

KvK-nummer: 41128382
RSIN: 006809911
Fiscaal nummer: NL.00.68.09.911.B01
IBAN: NL 56 INGB 0672025779 / BIC INGBNL2A 

Als je nog geen notaris hebt, kan je op www.notaris.nl een notaris bij je in de buurt vinden. Voor algemene vragen over erven en schenken bel je de notaristelefoon: 0900 346 93 93 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 14.00 uur, € 0,25 p/m). 

Stap 4:  Leg het vast

Wanneer alles naar wens is, onderteken je het testament. Als je het testament hebt getekend, krijg je een kopie. De notaris bewaart het origineel en registreert het testament bij het Centraal Testamenten Register in Den Haag. Zo kan je testament na je overlijden altijd worden gevonden en opgevraagd. Je kan je testament op ieder gewenst moment door de notaris laten wijzigen. 

Stap 5: Laat het IFFR weten

Als je IFFR hebt opgenomen in je testament kan je dat (als je dat wil) aan IFFR laten weten. Zo kunnen we je bedanken en je informeren over IFFR en je betrekken bij het festival.