Verhalen

Young Reporters - dag 2

De tweede dag is begonnen voor International Film Festival Rotterdam. Na onze briefing gehad te hebben werden we de hort opgestuurd. Voordat ik weg ging kwamen wij de acteur en director tegen van Sons of Denmark, perfect voor een interview.

Ik kreeg de kans om de ster van de film te spreken. Mohammed Ismail Mohammed in het interview kon ik horen hoe trots hij was. Zijn eerste interview kreeg ik in ingefluisterd. Gelukkig kan ik ook iets influisteren bij jullie, voor mij was ook dit mijn eerste interview met een acteur die in een grote film speelt. Als klap op de vuurpijl kreeg ik ook de director te spreken. Na deze twee inspirerende interviews was ik helemaal klaargestoomd voor dag twee.

“Voordat ik aan deze film begon zat ik met een vriend muziek te maken, nu ben ik op IFFR in Nederland”

Nadat wij door de gangen van de Doelen terug liepen kwamen we een taxichauffeur tegen. De chauffeur was al vijf jaar trots vrijwilliger voor het festival en draaide een werkweek van 60 uur plus. Waarom? Dan kan hij alle films bezoeken dat hij wilt. Wat een pracht vent.

“Als ik een werkweek van 60 uur maak, kan ik elke film kijken die ik wil”

Voor mij is het nu klaar voor het IFFR en nemen mij medestudenten het over. Maar wat heb ik hiervan genoten.

Nadat we waren afgezet op de volgende locatie, LantarenVenster besloten we hier even rond te kijken. Blijkbaar stond hier vandaag de stad Rotterdam in het middelpunt. Er werden verschillende films van Rotterdamse regisseurs en acteurs vertoont. Wij kozen voor de RTM Talk: Hollywood tussen de heipalen. Dit bleek een lezing van mediahistoricus Thunnis van Oort te zijn over het bioscoopbezoek in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De tijd dat Rotterdam herstelde van de schade aangericht in de Tweede wereldoorlog.

Van Oort interviewde vier verschillende Rotterdammers die in deze periode regelmatig de film bezochten of werkzaam waren in de bioscoop. Van tevoren werd er nog een korte Rotterdamse film getoond die in de jaren ’50 was gemaakt in de haven van de stad Tros. Het was mooi om te zien hoe in zestig jaar tijd de filmindustrie ontwikkeld is. De geïnterviewden vertelde vol passie over hoe zij deze tijd hebben meegemaakt. Tussendoor werden nog verschillende trailers van bekende Hollywood films getoond.

Hierna besloten we naar het Meme Café  te gaan. In dit café kan je met behulp van verschillende installaties je eigen meme’s maken en zijn er enkele masterclasses bij te wonen.  Gisteravond was er bijvoorbeeld zelf een heuse meme quiz. Helaas was er op het moment dat wij er waren niets extra’s te beleven.

Daarmee sloten we de tweede dag van IFFR af. Ik, en hopelijk jullie ook, kijk nu alweer erg uit naar maandag. Tot dan!