Interviews

Sterre Slikkerveer wint Kunstbende 2017 met korte film 'Like Me'

Tekst: Cathelijne Beijn

De zestienjarige Sterre Slikkerveer uit Utrecht won afgelopen zaterdag met haar short 'Like me' de Kunstbende 2017 in categorie film. De short, over vijf vriendinnen die openlijk vertellen over social media, was volgens de jury 'open en oprecht, zeer actueel en kwetsbaar'. Als prijs wordt de winnende film vertoond tijdens IFFR 2018.

Social media

"Vorig jaar heb ik mijn Instragram-account verwijderd. Ik werd onzeker van het continue checken van het aantal likes, en spendeerde belachelijk veel tijd aan mijn volgers. Het leven ziet er op Instragram fantastisch uit, dus is het niet aantrekkelijk om ook de keerzijde te laten zien. Ik zocht naar een manier om dit bespreekbaar te maken met mijn vriendinnen, want eigenlijk hadden we het er nooit over. Hoewel uit mijn film blijkt dat mijn vriendinnen bijna allemaal ongelukkig worden van social media, zegt niemand haar account op. Heel gek. De onzekerheid die wij voelen verbergen we blijkbaar liever voor elkaar."

Tentje

"Om mijn vriendinnen openlijk te laten praten, zette ik ze in hun eentje voor de lens in een tent. Ik zat buiten achter de camera, uit het zicht. Ze hoorden alleen mijn stem. Ik stelde best kritische vragen en soms zie je de meiden in stilte nog even nadenken over hun antwoord. De ingetogen gezichtsuitdrukkingen die dat opleverden, zijn erg mooi. Dat was nooit gelukt als ik tegenover ze had gezeten. Sommige meiden zie je ook selfies maken. Dat deden ze op het moment dat ik even weg liep om bijvoorbeeld een batterij te wisselen. Niets is in scène gezet, de beelden spreken voor zich."

Inspiratie

"Ik film al vanaf de basisschool, maar door mijn slechte camera zag het er nooit uit zoals ik wilde. Tot mijn vader een goede spiegelreflexcamera kocht waarmee ik ging experimenteren. Ik maak filmpjes om te vertellen wat mij bezig houdt en wil in de toekomst vooral eerlijke documentaires maken over onderwerpen die me verbazen of aangrijpen. Ik houd erg van de interviewtechniek van Sunny Bergman. Of de rust in de documentaire 'A Family Affair' van Tom Fassaert. Ik bewonder makers die het lef hebben om dingen te laten zien die mensen wakker schudden. Maar dan wel op een rustige manier, zonder poespas, sensatie of glamour."

Prijs

"Ik ben net geslaagd voor mijn HAVO-diploma en begin volgend jaar al aan de opleiding 'regie documentaire' op de Filmacademie. Ik ben pas zestien, maar ze vonden me er klaar voor. Dat mijn film komend jaar op het witte doek verschijnt, kan ik nauwelijks bevatten. Het wordt mijn eerste jaar IFFR en dan draait mijn werk meteen op zo'n groot festival. Erg onwerkelijk."

Bekijk meer werk van Sterre op www.filmsterre.nl