Tips

Shirma Rouse tipt

Met maar liefst 557 films van kort tot lang is het lastig keuzes maken op IFFR 2018. Daarom lieten we een paar bekende koppen alvast een film kijken. In aanloop naar het festival plaatsen we elke dag een nieuwe tipgever om je op ideeën te brengen. Vandaag: Shirma Rouse. Deze Rotterdamse zangeres steekt haar liefde voor soul niet onder stoelen of banken. Ze werkte samen met grote namen als Chaka Khan, Michael Bolton, Anouk, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer. Shirma tourt nu langs de Nederlandse theaters met songs van Aretha Franklin. Ze koos de film How They Got Over van Robert Clem (Verenigde Staten, 2017).

“De muziekdocumentaire How They Got Over bezorgde me van begin tot eind kippenvel, en heeft me een totaal andere blik op gospel gegeven. Uiteraard ben ik bekend met soul- en gospel bands als The Four Tops en The Isley Brothers, maar de groepen uit de jaren twintig die de grondleggers waren voor de bands uit de fifties kende ik nog niet. Vanaf de eerste scène wordt de toon gezet, ik zat meteen op het puntje van mijn stoel. De film zit bomvol wáánzinnige muziek, en bezorgde me een trip down memory lane. Ik ging terug naar de tijd dat ik als meisje mijn oma zag zingen in de kerk en wist: dít is de muziek die ik wil maken.”

  • Still: How They Got Over

  • Still: How They Got Over

“De historische filmbeelden van al die getalenteerde muzikanten zijn ongelooflijk ontroerend, en geeft een idee hoe de soul die we nu kennen is ontstaan. Maar de film laat ook zien hoe het allemaal is veranderd. Vroeger zongen gospel-artiesten vooral a capella, alleen begeleid door een orgel of een gitaar. Hun stem stond centraal en vertelde vol emotie het verhaal. Tegenwoordig sta je als zanger met een enorme band op het podium en gaat het meer om de show en minder om de boodschap. Hoe lekker dat ook kan zijn, het is misschien ook wel een beetje jammer omdat je een bepaalde essentie mist. Dat gevoel van back to basic heeft mij als zangeres enorm geïnspireerd. Met weinig middelen kun je blijkbaar heel veel zeggen. Om dat te ervaren is How They Got Over een must see voor alle muzikanten en muziekliefhebbers.”

Photo in header: Photo: Thareyck Martine Interview: Cathelijne Beijn.