Interviews

Ricky Rijneke over Silent Ones: 'Nationaliteit is onbelangrijk'

26 januari 2013

De Rotterdamse regisseur Ricky Rijneke verkent met haar speelfilmdebuut Silent Ones de grens tussen leven en dood. Een thema dat haar behoorlijk zwaar viel. Genomineerd voor een Hivos Tiger Award.

In een notendop

'Eigenlijk is het onmogelijk om het verhaal van mijn film in een paar zinnen uit te leggen. Maar ik probeer het. Silent Ones gaat over Csilla, een jonge Hongaarse vrouw die haar broertje verliest bij een auto-ongeluk. Tijdens haar rouwproces komt ze in een schemerwereld terecht.'

Eerste keer

'Mijn korte film Wing draaide ik in vier dagen en speelt zich helemaal binnenshuis af. Silent Ones had een langere draaiperiode: 26 dagen. Vier jaar lang, zeven dagen per week werkte ik aan deze film. De draaidagen waren verspreid over een langere periode. Dat was nodig omdat het landschap en de seizoenen een belangrijke rol speelden. Het landschap wordt gebruikt om Csilla's innerlijke wereld te benadrukken. ie wereld proberen weer te geven is een van mijn belangrijkste redenen om films te maken. Het fascineert me. Waar vind je de kracht om door te gaan na een groot verlies?'

Zwaar thema

'Ik heb naast de regie ook het scenario geschreven en de montage gedaan. Dat viel me behoorlijk zwaar. Het hele proces leek soms een gevecht. Het thema is heftig; ik werd af en toe depressief van mijn eigen film. Zo trok ik me het lot van de hoofdpersoon erg aan. Ik ben weleens weggelopen van de montagetafel, om er daarna weer fris tegenaan te kunnen.'

Rotterdam

'Het is jammer dat het steeds moeilijker wordt om in Rotterdam onafhankelijke films te zien. Films als Once Upon a Time in Anatolia of Sokoerovs Faust draaien hier niet in de bioscoop. Daar moet ik noodgedwongen voor uitwijken naar een andere stad, of wachten op de dvd. Triest. Maar gelukkig heeft Rotterdam wel een geweldig festival dat nieuwe makers een kans geeft. Positief is dat IFFR openstaat voor alle filmvormen, en knap dat het erin slaagt om zo'n ongelooflijk divers publiek aan te spreken.'

Hongarije

'Of Silent Ones een Nederlandse of Hongaarse film is? Maakt dat uit? Het is gewoon een speelfilm. De Hongaarse actrice Orsi Tóth ontmoette ik op het filmfestival van Locarno. Ik kende haar al uit Pleasant Days. Steengoed was ze daarin. Ik heb haar ter plekke voor mijn film gevraagd. De samenwerking met Orsi en de rest van de internationale cast en crew verliep soepel. Een groot deel was Hongaars, waaronder een van de directors of photography. De andere was Belgisch, de componist Russisch. Nationaliteit doet er niet toe, als je elkaar begrijpt en inspireert. De voertaal was Engels. We hebben maar een enkele keer onze toevlucht tot een tolk hoeven nemen.'

Bright Future

'Ik werk alweer aan het scenario van een volgende speelfilm. De werktitel is Hotel Europa. Daarvoor ben ik nu ideeën aan het verzamelen. Ik ga in ieder geval dezelfde werkwijze hanteren als voor Silent Ones. Die is vrij on-Nederlands. Ik beschouw een scenario nooit als voltooid: het is continu in ontwikkeling, tot het allerlaatste moment in de montagekamer. In Nederland is weinig ruimte voor die werkwijze. Alles ligt vast, terwijl filmmaken voor mij juist een organisch proces is.'

Dit is een artikel uit de Daily Tiger van zondag 27 januari 2013.
Foto: Felix Kalkman
Tekst: Veerle Snijders

Andere berichten over IFFR 2013