Verdieping

Publieksjury Big Screen Competition 2020

28 januari 2020

Vijf festivalfans kiezen de winnende film

In de Big Screen Competition kiest een publieksjury een IFFR-film die niet alleen een plek verdient op een groot scherm in de Nederlandse bioscopen maar ook bij iedereen thuis op televisie komt. Wij vroegen de vijf juryleden wat voor hen een winnende film kenmerkt. Waar gaan ze op letten?

Mauro Corstiaans 

"Het mooie aan films is dat ze uiteenlopende ervaringen bieden. Dit kan het vertellen van een sterk geschreven verhaal zijn maar ook het neerzetten van een unieke wereld. Welke elementen een goede film maken hangt dan ook voor een groot deel af van het doel van de film, want elk doel vereist een andere aanpak. Zelf ben ik een groot fan van films die uitdagend durven te zijn. Mijn visie op de wereld is niet heilig en ik word graag uit mijn comfortzone getrokken. Daarnaast hecht ik veel waarde aan 'show, don't tell'. Een goede film spreekt zijn doel niet uit maar leidt het publiek daarnaartoe zonder dat je het beseft. De kracht van de winnende film schuilt voor mij dan ook in de kwaliteit om mij te overrompelen. Dat ik ergens door heb hoe bijzonder de film is zonder het te kunnen plaatsen tot hij eindigt."

Oriana Baloriano 

"Ik ben een cinefiel; zo een die details opzoekt over de acteurs, regisseur, de soundtrack beluistert en wanneer een film mijn interesse heeft, dit tot in den lengte wil bespreken. Ik bezoek al jaren trouw IFFR. Mijn filmsmaak is breed en niet te categoriseren onder een genre of stijl, nee ik sta open om uitgedaagd te worden of om iets nieuws te beleven. Dit is hetgeen ik tot op heden ervaar tijdens IFFR.

Een winnende film is voor mij net als een spreuk die je boeit en moeiteloos de diepte in sleept. Met subtiele naden die werkelijkheid en fantasie rijgen tot een prachtig schouwspel op het grote doek. Of als een kwetsbaar Koreaans vuurvliegje bij middernacht die je uitnodigt om ongeloof, oordeel en reserves in de wacht te zetten en je maant om grenzeloos te beleven, verachten en verheerlijken. En dan plots voelen dat je toegeeft aan de emotie, lacht, huilt en verlangt naar meer filmbeelden.

Naast het ervaren, ga ik ook goed naar het acteerwerk kijken. Het spel tussen de acteurs, subtiele hand -, mond -, oog - en lichaamstaal. De boodschap is van belang maar niet geheel doorslaggevend. Daarnaast ben ik iets gevoeliger voor een film die menselijk gedrag op een bijzondere manier onder de aandacht brengt en aanspoort tot verbondenheid. Kortom ons eraan herinnert hoe belangrijk menselijk contact is."

img_20200117_205823.jpg

20191218_170007_1.jpg

foto_iffr_big_screen_frits_bienfait.jpg

img_6614.jpeg

imag0241_1.jpg

Frits Bienfait

"Films, documentaires en muziek kunnen je meenemen, verwonderen, fascineren of onverschillig laten. Ook dat laatste is interessant, want waarom boeit een film mij wel maar een ander niet? Komt het door het camerawerk, of de invoelbaarheid van de hoofdpersonen of hun lot? Is het de muziek, of het ontbreken ervan, dan is dat bij mij vaak een doorslaggevende factor. Waar ik verder op aansla is een goed script, want het is moeilijk goede verhalen te vertellen, maar geweldig als het lukt! Ik ben reuze benieuwd naar het aanbod van de Big Screen Award films dit jaar. Voor een amateur als ik is er niets leuker om met vier andere liefhebbers te bedenken welke van de negen films de meest geweldige mag zijn, en waarom."

Magda van Vloten 

"Film is mijn passie en mijn motto is dan ook “A film a day, keeps the doctor away”. Door het kijken van films wordt ik even meegezogen in een andere realiteit die mij stof geeft tot nadenken. Door mijn werk in een arthousebioscoop, krijg ik veel reacties van bezoekers naar aanleiding van de films die ze bezocht hebben. Ik vind het ontzettend leuk om met hen in gesprek te gaan over wat ze zojuist gezien hebben. Waren zij ook zo verbaasd of juist ontroerd? Sprak het acteerwerk en de sfeer hen aan of juist niet? Het samen in gesprek gaan na het kijken van een film vind ik een wonderlijke ervaring. De ideale winnaar van de Big Screen Competition is voor mij dan ook een mooie film die mij stof geeft tot nadenken en uitnodigt tot een gesprek."

Mirjam van den Brink 

"De liefde voor cinema zit diepgeworteld. Wat ooit als kind begon in een bioscoopje op de Hinthamerpromenade in ’s-Hertogenbosch met Julie Andrews en Dick Van Dyke in de Disney-klassieker Mary Poppins, groeide uit tot het bekijken van ontelbaar veel filmhuis films. De liefde voor film groeit met de dag. Wekelijks ben ik te vinden in een bioscoop ergens in het land. Ik geniet van films als ik er door geraakt wordt qua (maatschappelijk) onderwerp, originaliteit, mise-en-scène, cinematografie, muziek. Het spel van acteurs en actrices kan een film maken en breken. Een beginscène van een film is voor mij erg belangrijk. Films nemen mij mee als ontdekker en reiziger. Mijn blik op de wereld wordt enorm verrijkt door films."