Nieuws

Publieksjury Big Screen Competition

In de Big Screen Competition bepaalt een publieksjury welke van de acht genomineerde films de VPRO Big Screen Award wint. De uitgekozen film wordt vervolgens in Nederlandse bioscopen uitgebracht en zal op televisie te zien zijn bij de VPRO. Daarnaast krijgt de winnende filmmaker een geldprijs van €30.000.

Tessa Verrijp

Dordrecht, 28 jaar

In 2007 had ik als 17-jarige het voorrecht om deel te nemen aan de jongerenjury van de MovieSquad Award van IFFR. Ik vond het geweldig om het festival van binnenuit mee te maken en kijk erop terug als één van de beste ervaringen van mijn leven. M’n liefde voor IFFR is sindsdien alleen maar gegroeid en het is elk jaar een feest om tientallen films te zien. Ik zou dolgraag een nieuwe jury-ervaring opdoen, ditmaal voor de VPRO Big Screen Award. Bovendien hoop ik als psychiater een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de jury. Bij de beoordeling zal ik vooral letten op de emoties die een film losmaakt. Kruipt de film onder je huid, of ben je hem eigenlijk alweer vergeten als het licht aangaat? De film die door mijn hoofd blijft spoken, dát is de film die ik na het festival anderen zal aanraden en die een groot publiek verdient.

Favoriete films: The Last Family, King of the Belgians, The Killing of a Sacred Deer, American Honey, 20th Century Women.

Mees van Rooij

Rotterdam, 76 jaar

In de loop der jaren heb ik op IFFR veel films gezien: ik heb als chauffeur gewerkt in de carservice en ben ook vaak als bezoeker geweest. Als chauffeur heb ik door ritten met allerlei filmprofessionals en bioscoopbezoekers veel verschillende achtergronden en meningen meegekregen. Ik maakte bij mijn selectie dankbaar gebruik van de filmbeschrijving en zag er dan meestal meer dan tien. Lastig was het op tijd bij de juiste bioscoop te komen. Maar het blijft een prachtige ontspanning. Waar ik in de jury op ga letten is onder andere de opbouw van het verhaal, de verhouding van de gebeurtenissen tot het grote geheel, of de personages evenwichtig zijn, het tempo, de harmonie in kleurgebruik, de gedrevenheid op het speelveld en het gebruik van verschillende shots. Vroeger was ik nogal snel met uitspraken over de kwaliteit van films, maar daar ben ik nu wat genuanceerder over. Het mooiste is wanneer ik na een voorstelling buiten sta en dan nog een poos in het filmbeeld blijf hangen. Mijn mening zal geen doorslag geven en dat is ook niet relevant, maar het voelen of een gegeven mening de doorslag geeft is wel een soort voldoening.

Favoriete films: Loveless, Tulip Fever, Un sac de billes, Tulipana, Demain tout commence.

Mirjam van den Brink

Megen, 63 jaar

Ik wil (bijna) alle filmhuisfilms zien die uitkomen. Natuurlijk lukt het niet altijd om alles te zien, maar ik probeer toch zoveel mogelijk. En films waar ik enthousiast over ben, ga ik voor een tweede (soms derde) maal bekijken. Wekelijks ben ik in een filmhuistheater te zien. Hoe meer ik mij verdiep in de filmwereld, hoe meer films ik wil zien. En hoe interessanter het wordt. Films kijken is een échte passie aan het worden. En wat baalde ik dat ik vorig jaar een paar dagen vakantie geboekt had en niet mee kon doen aan de VPRO Big Screen Award IFFR. Extra leuk dus dat ik dit jaar wel meedoe. Voor de beoordeling van de films ga ik onder andere letten op het filmverhaal (wat wil de regisseur vertellen met de film?), de maatschappelijke en historische context, de mise-en-scène en de muziek (is die dienend?). Het beoordelen van de cameravoering en -perspectief en de montage vind ik dikwijls wel wat ingewikkelder. Ik probeer bij de beginscène al direct te achterhalen wat de inhoud van de film mogelijk kan zijn. Is het deze film, die door de met name VPRO-kijkers wordt gewaardeerd? Wat is voor mij persoonlijk de meerwaarde dat deze film gedraaid gaat worden?

Favoriete films: Loveless, Verdwijnen, Cargo, Bram Fischer, Una mujer fantastica.

  • Foto: Miriam van den Brink

Jasper Jacobs

Amsterdam, 50 jaar

Ik ben filmfan en vind IFFR elk jaar weer een geweldige vakantie, ik werk er als tolk Spaans. Ik houd vooral van goede plots, drama en eventueel een boodschap. Is de verhaallijn boeiend, overtuigend, pakkend? Zijn oorzaak en gevolg geloofwaardig, origineel, ontroerend? Er zijn bepaalde regels die de meeste films volgen en meestal zijn die regels ook heel nuttig: introductie, plot point, pinch, climax, afhandeling. Maar het is nog mooier als er van die regels wordt afgeweken en de film toch blijft boeien, dat is namelijk heel moeilijk. En voor dát soort films moet je bij festivals als in Rotterdam zijn. Ook ben ik dol op drama: wat beweegt een personage om iets te doen, of iets juist niet te doen? En zijn de personages wel mens genoeg? Hebben ze interessante kwetsbaarheden? Voor stoere binken (en veel te weinig stoere binkinnen) die alles goed doen ga ik niet naar IFFR. Als er een boodschap in de film zit vind ik dat ook mooi. Ik ben opgeleid tot journalist maar veel dingen in de realiteit worden gefilmd met mooie dialogen, close-ups en pans. En als je kritisch wordt werken overheden en bedrijfsleven je tegen, zo nodig met rechtszaken. Films die bepaald onrecht aankaarten kan ik ook heel mooi vinden.

Favoriete films: Blade Runner 2049, The Square, Kleine IJstijd, The Killing of a Sacred Deer, Le Fidèle.

  • Foto: Jasper Jacobs

Nazanin Hedayati

Rotterdam, 43 jaar

Acht jaar heb ik als vrijwilliger gewerkt bij IFFR en drie jaar bij het Iraans Film Festival. Als tiener in Iran kwam ik vroeg in aanraking met films van Kiarostami, Makhmalbaf en Majidi. Zo begon mijn liefde voor cinema. Ik houd van films die sociaal maatschappelijke onderwerpen aankaarten. Ze inspireren en raken mij! Ze brengen mij naar onbekende plekken en verre culturen. Ik ga graag en veel naar de bioscoop, en weet goede films van slechte te onderscheiden. Napraten en discussiëren over films vind ik erg leuk. Bij de beoordeling ga ik het meest letten op welke manier het onderwerp wordt gevisualiseerd. Daarbij vind ik het belangrijk hoe het verhaal is opgebouwd en welke vorm van storytelling is gebruikt. Bij de beoordeling kijk ik ook in hoeverre de film mij als kijker uitdaagt. 

Favoriete films: I am not your Negro, Poesia Sin Fin, The salesman, Until the birds return, Donkeyote.

Jasper, Nazanin, Tessa, Mees en Miriam mogen tijdens het festival genieten van de films, een favoriet kiezen én de prijs overhandigen aan de winnende filmmaker.