Nieuws

MovieSquad Jury 2006 bekend

MovieSquad Jury 2006

De MovieSquad jury, bestond dit jaar uit 5 juryleden tussen de 16 en 20 jaar. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Filmeducatie is er een selectie van 17 films samengesteld. Uit deze selectie koos de jury een winnaar die opgenomen wordt in het landelijke MovieZone programma van het NIF. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking heeft de jury het Gouden MovieSquad Schild uitgereikt aan haar favoriete film Glue.

van links naar rechts: Jelle, Ozella, Simon, Nina en Nienke. Foto: Bram Belloni

De MovieSquad-jury bestond uit Jelle de Graaf (16), Ozella Out (17), Simon Sarginson (18), Nienke Simons (19) en Nina Ungari (20). Wat is volgens de leden de beste film die ooit is gemaakt? Hoeveel films zien zij per jaar en waarom wilden ze eigenlijk jurylid worden?

Simon Sarginson
Simon Sarginson, de juryvoorzitter, is de laatste tijd nogal gecharmeerd van Sideways. ‘Een mooie film met een heel herkenbaar verhaal over mensen in een midlifecrisis. Het is een tragische film, heel menselijk. De monoloog over Pinot Noir is fantastische cinema. Dat raakt me echt.’ Simons ultieme criterium voor de kwaliteit van een film is: ‘Hoe graag had ik ergens anders willen zitten.’
Simon is al vaak op het festival geweest en meldde zich aan voor de jury omdat hij geïnteresseerd is in film. Hij vindt het geweldig ‘om twintig films te zien in vijf dagen en om het daar met zijn allen over te hebben. Ik was wel verbaasd dat ik was geselecteerd. Ik had een hele dag aan een recensie gewaagd, maar toch.’

Volgens Simon had de MovieSquad -jury het dit jaar niet makkelijk met het aanwijzen van een winnaar. Het was een nipte overwinning.

Jelle de Graaf
De lievelingsfilm van Jelle de Graaf is The Lord of the Rings: The Return of the King. ‘Eigenlijk vind ik de hele trilogie heel erg goed. Het is prachtig gefilmd en er zit veel symboliek in. Ik las het boek toen ik in groep zeven zat. Dat heb ik daarna nog zeker tien keer herlezen. Peter Jackosn is een van mijn favoriete filmmakers. De film heeft van alles wat: hij is best sentimenteel. Voor mij werkt dat omdat ik mij zo verbonden voel met de personages. Dat komt onder andere omdat ik het boek zo vaak het gelezen.’
Jelle ziet rond de 200 films per jaar. ‘Mijn streven is om er dit jaar vijf per week te zien.’ Hij vindt een film goed ‘als het iets met mijn emoties doet. Als ie mij aan het huilen of het lachen maakt. De drie films die wij genomineerd hebben, hebben dat allemaal. Persoonlijk vond ik Tideland ook prachtig hoor. Helaas hebben we die niet genomineerd.’

Jelle heeft zich voor de jury aangemeld omdat dat hem de kans bood ‘om veel bijzondere films te zien die je normaal nooit zou tegenkomen. Het is leuk om te spreken met filmmakers en –liefhebbers. Ik was sowieso naar het festival gegaan, maar nu beleef ik het van binnenuit. Dat is heel bijzonder.’

Ozella Out
Voor Ozella Out steken er drie films uit boven de rest: Das Experiment, Requiem for a Dream en Donnie Darko. ‘Deze films zijn alledrie op verschillende vlakken heel goed.’ Ze vindt het vooral leuk om te zien hoe mensen reageren in bepaalde situaties. Om te zien hoe iets kan escaleren. Of juist niet, zoals in Heart, Beating in the Dark.
Ozella ziet jaarlijks ‘heel veel’ films. ‘Als ik uit school kom zet ik meteen een film op. De dvd’s leen ik van de buurvrouw; die heeft echt héél veel films.’ Zij vindt een film goed als hij is gebaseerd op een origineel script, ‘als ik me kan inleven in de film en als het logisch is wat de mensen tegen elkaar zeggen. Het is heel belangrijk dat je bij de film wordt betrokken.’

‘Ik ben lid geworden van de MovieSquad-jury omdat ik later regie wil studeren aan de filmacademie. Het jurylidmaatschap leek me een leuke kennismaking met het festival. Voor een filmgek als ik is het een echte droom.’

Nienke Simons
‘De beste film allertijden? Jee, dat is moeilijk.’ Nienke Simons denkt na. ‘Dan zeg ik toch Koyaanisqatsi. Dat is gewoon een heel erg goede film, ook al zegt ie gewoon niet veel. Ik vind het geweldig om al die culturen te zien. Het roept een soort meditatieve sfeer op. Hoewel het niet in scene is gezet, ziet het er wel zo uit.’

Op jaarbasis ziet Nienke tussen de 100 en 200 films. Een goede film is er volgens haar een die haar bijblijft. ‘Als hij me ergens over laat nadenken waarover ik nog nooit heb nagedacht. Een film die me ander perspectief biedt. Hij moet er natuurlijk ook mooi uit zien en het verhaal moet me aanspreken.’

Nina Ungari
‘Een van mijn lievelingsfilms is Gadjo Dilo van Tony Gatlif.’ Nina Ungari licht haar keuze lachend toe. ‘Omdat ik haar zou willen zijn en hem zou willen ontmoeten. Het mooie aan de film is de vorm van communicatie. Dat de mensen elkaar begrijpen zonder woorden. Muziek speelt daarin een belangrijke rol. Door middel van muziek kunnen mensen elkaars emoties beter begrijpen. Eigenlijk wil ik ook graag zigeunerin zijn.’

‘Veel films zie ik vaker dan één keer. Vroeger ging ik één keer in de week naar de bioscoop en zag ik iedere dag één of twee films op tv. Nu ik studeer heb ik minder tijd. Er zijn weekenden dat ik twee à drie films zie, maar het gebeurt ook dat ik helemaal niks huur.’

MovieSquad Rotterdam is een samenwerking van IFFR en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Het NIF wil jongeren interesseren voor films en filmfestivals en hen betrekken bij de programmering van de landelijke filmprogramma’s.