Verhalen

Meet our team: Facundo

21 september 2023

Facundo Lema

Verhalen

Meet our team: Facundo

21 september 2023

Elk jaar werken we ijverig toe naar die elf magische dagen in januari waar – al is het maar voor even – cinema van over de hele wereld Rotterdam overspoelt in een korte maar hartstochtelijke liefdesaffaire. In deze serie zetten we de schijnwerpers op de mensen die achter de schermen hard werken om dit allemaal mogelijk te maken.

facundo

Mijn naam is Facundo en ik kom uit Buenos Aires, Argentinië, en ik woon momenteel in Rotterdam. Ik maak deel uit van het Pro team en als Talent Manager ben ik verantwoordelijk voor alle professionele ontwikkelingsprogramma's zoals: het Rotterdam Lab voor opkomende internationale producenten, BoostNL, een op maat gemaakt programma voor film-projectontwikkeling, en de Creative Producer Indaba dat is toegewijd aan Afrikaanse Film professionals, of geïnteresseerden in het co-produceren in Afrika. 

Wat is jouw geschiedenis met IFFR? / Wanneer was de eerste keer dat je IFFR bezocht hebt?

Ik was de coördinator van de coproductie markt van het BAFICI film festival in Buenos Aires, waar ik mijn oud-collega leerde kennen, die toentertijd Head of the Hubert Bals Fund was. We zijn sindsdien met elkaar in contact gebleven en zij was degene die mij wees op een openstaande vacature bij IFFR. 

Ik ben toen naar Rotterdam verhuisd zonder enig idee waar ik terecht zou komen. Tijdens mijn eerste IFFR-editie was ik dus al medewerker van het team. Ik ben begonnen op de afdeling Guest & International Relations en ondanks dat we allemaal nieuw in de stad waren, liet mijn voormalige baas ons allemaal welkom en thuis voelen. 

Deze twee mensen werken inmiddels niet meer voor IFFR, maar we zijn nog steeds goede vrienden en zien elkaar regelmatig. 

Waarom is film belangrijk voor jou?

Ik ben een erg nieuwsgierig persoon en geloof dat films de meest effectieve manier zijn  om te ervaren hoe het is om in andermans schoenen te staan en om je compleet te laten meeslepen in nieuwe werelden. Het kan een krachtige manier zijn om empathie te kweken en een dieper besef te krijgen van andere waarheden die ver buiten onze eigen werkelijkheid staan. Wat is vandaag de dag belangrijker dan dat? 

Welke tip zou je geven aan festivalgangers?

Ga naar filmvertoningen gebaseerd op je intuïtie en raak niet overprikkeld door het grote aanbod of door alle hype en recensies die je tegenkomt. Stap uit je comfortzone en laat jezelf verrassen. Zoek naar een titel, premisse of zelfs een poster die je aandacht trekt en waag de sprong!

Wat zijn de uitdagingen die je bent tegengekomen tijdens je werk hier?

Werken in de kunst- en cultuursector is al uitdagend genoeg op zichzelf. We zijn gewend geraakt aan constante verandering en hebben skills ontwikkeld om ons hierop aan te passen. Maar, de grootste uitdaging die ik elke dag probeer te overwinnen sinds ik in Nederland woon, is het weer. Spoiler alert: Het is me nog niet gelukt.    

Jij bent de organisator van ons trainings- ontwikkelingsprogramma voor opkomend talent, maar heb jij zelf ook ambities als filmmaker gehad?

Toen ik net afgestudeerd was heb ik weleens een paar baantjes gehad met betrekking tot het maken van films en de rol als producent spreekt mij het meeste aan. Het kan verschillende vormen en stijlen aannemen en in die veelzijdigheid kom ik mezelf tegen. 

Samen met twee goede vrienden ben ik een samenwerking aangegaan met een bescheiden productiehuis. Dat heeft ons veel plezier opgeleverd. De naam van het productiehuis is Imprudencia en zij houden zich voornamelijk bezig met het maken van korte auteursfilms.

Daarnaast ben ik, samen met mijn beste vriend, ook directeur van The Short Film Lab, een trainings- en ontwikkelingsprogramma gericht op shortfilm-makers uit Spaanstalige landen, met een focus op de distributie. 

Zoals je kan zien, ben ik vaak geneigd om vrienden en cinema met elkaar te verbinden.

Als je geen Talent Manager bij IFFR was geweest, wat zou je dan het liefst willen doen?

Ik zou dan absoluut kiezen voor kleermaker of fashion designer. Tijdens mijn studie  

audiovisueel ontwerp deelden wij het gebouw met alle andere ontwerp-studenten uit verschillende disciplines zoals grafisch, industrieel, landschap, en kleding. Dit stimuleerde mijn interesses nog meer en ik denk dat als ik zou willen, ik dit nog op elk moment serieus zou kunnen oppikken.

Wanneer was de laatste keer dat je gelukkig was?
Dat was afgelopen zomer, toen ik een week lang op een klein eiland in Sicilië zat tijdens mijn vakantie. Na een paar dagen rondrijden op een motorino, wandelen in de bergen en voornamelijk genieten van het strand, toen voelde ik me echt losgekoppeld van de alledaagse wereld. Tijdens deze fijne dagen, terwijl ik lag te dobberen in het water, had ik werkelijk het gevoel dat ik echt gelukkig was!