Verhalen

Meet our team: Bas Mastboom

13 november 2023

Bas Mastboom

Verhalen

Meet our team: Bas Mastboom

13 november 2023

Elk jaar werken we ijverig toe naar die elf magische dagen in januari waar – al is het maar voor even – cinema van over de hele wereld Rotterdam overspoelt in een korte maar hartstochtelijke liefdesaffaire. In deze serie zetten we de schijnwerpers op de mensen die achter de schermen hard werken om dit allemaal mogelijk te maken.

Bas Mastboom

Stel jezelf voor!

Hoi, ik ben Bas Mastboom, uit de metropool Lonneker in Twente, maar momenteel woon ik in Rotterdam op nog geen vijf minuten fietsen van kantoor. Ik ben Head of Production bij IFFR.Het festival is relatief nieuw voor mij. Ik ben bij IFFR terechtgekomen vanwege mijn ervaring als producent in het culturele veld in Rotterdam, voornamelijk door de Rotterdamse Dakendagen en Rotterdam Architectuur Maand. Dit is de eerste keer dat ik werk voor een filmfestival.

Je bent een relatieve nieuwkomer in de organisatie. Kun je je eerste indrukken delen?
Mij werd een dynamische en uitdagende werkplek beloofd en tot nu toe lijkt deze belofte helemaal waar – ik heb al veel emoties gevoeld maar ik heb me nog niet verveeld.

Aangezien dit je eerste festivaleditie is bij IFFR, waar kijk je het meest naar uit?

Cliché maar waar: ik kijk ernaar uit om te zien dat iedereen geniet van het festival. Gasten en bezoekers, maar ook alle vrijwilligers en iedereen die voor en achter de schermen voor het festival werkt. 

Als iedereen een goede tijd heeft, is iedereen gemotiveerd om een extra inspanning te leveren en het beste festival mogelijk te maken.

Welke drie eigenschappen zijn volgens jou het belangrijkst in het productieveld?

Ten eerste, hands-on zijn: het is belangrijk om zeer bereikbaar en benaderbaar te zijn. Ten tweede, weten waar, wanneer en wat de prioriteiten zijn van coördinatie tot uitvoering. Ik heb ervaren dat je soms ook creatief moet zijn met de regels. Soms moet je tussen de regels door lezen en niet bang zijn om die regels te breken zodat je dingen voor elkaar krijgt.  Eén ding is zeker: het is nooit saai, het is spectaculair.

Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen een positieve en plezierige ervaring hebben?

Zoals mijn lieve manager Marije vaak zegt: we organiseren een festival, het moet feestelijk zijn. Daar ben ik het volledig mee eens.

De hoeveelheid plezier die we hebben in de organisatie in de aanloop naar het festival zal zeker merkbaar zijn tijdens het festival.

Daarom zorgen wij (en ik) ervoor dat onze kantoorjungle er een is met drankjes, borrels en veel humor naast het dagelijkse werk. Het contrast met werken in de corporate sector kan in mijn ervaring niet groter zijn. Ik zie het als mijn taak ervoor te zorgen dat iedereen de meest plezierige ervaring heeft die mogelijk is.

Wat betekent film voor jou?

Ik ben eigenlijk een theaterpersoon. Wat ik het leukst vind aan film is alles wat theater me niet kan bieden: speciale effecten en filmische emoties door zoomen en bewerken en dergelijke. Het dromerige soort musicalfilm is mijn absolute favoriet, zoals La La Land en The Great Gatsby. Ik hou van absurdisme, dat in film meestal sterker kan worden getoond dan in theater. Mijn favoriete artiest ter wereld, Lana del Rey, heeft naar mijn mening de meest filmische muziekvideo's, waar ik dol op ben.

Als je zelf een filmmaker zou zijn, waar zou jouw film over gaan?

Misschien een beetje narcistisch van me, maar het zou een verfilming zijn van mijn solovoorstelling debuut, Lana del Gay, een parallel onderzoek naar het leven van Lana del Rey en mezelf. Een zoektocht naar vrijheid door het creëren van alternatieve persona's en/of droomwerelden.

Het zou hysterisch, flamboyant, dramatisch, absurd en Queer AF zijn.

Iets dat mijn collega’s niet over mij weten is….

Ik heb een matchende piercing met een collega van IFFR, ik zal niet zeggen wie het is...