Verhalen

Maak kennis met de Big Screen Jury

In de Big Screen Competition kiest een publieksjury een IFFR-film die niet alleen een plek verdient op een groot scherm in de Nederlandse bioscopen maar ook bij iedereen thuis op televisie komt. Wij vroegen de vijf juryleden wat voor hen een winnende film kenmerkt. Waar gaan ze op letten?

Marinko Saponja

Berkel en Rodenrijs, 38 jaar

Ik ben een veelvraat en zie veel films op het festival. Naast IFFR laat ik ook geen IDFA, Movies that Matter en Camera Japan aan me voorbijgaan. Mijn filminteresses zijn niet mainstream, dus veel van het IFFR-aanbod kan mij wel bekoren. Het gaat mij er vooral om of een film mij weet te raken en me het gevoel geeft dat ik op reis geweest ben nadat ik de donkere bioscoopzaal uitstap. Een in mijn ogen geslaagde film trekt mij uit mijn comfortzone, grijpt mij aan. Zo’n film laat mij soms sprakeloos of verward achter, maar altijd met een of meerdere dilemma's, een gewetensvraag of stof tot nadenken. Goed acteerwerk helpt hier zeker bij, maar is niet doorslaggevend. Zolang het authentiek is en oprecht aanvoelt.

Keston Pollard

Vlaardingen, 46 jaar

Samen een film kijken is een wonderlijke ervaring en is wat mij betreft de charmes van 'the Big Screen': je ondergaat een film met een boel anderen en dan ontstaat er iets wat er eerst nog niet was – het gezamenlijk napraten over de film en het ontdekken van niet-alledaagse perspectieven zijn daar onderdeel van. Ik hou ervan in films niet altijd aan het handje te worden meegenomen; een vorm van suggestie vind ik vaak leuker. Ook zal ik letten op mooie fotografie en originaliteit, in welke discipline dan ook. Een film moet in vervoering brengen en dat kan natuurlijk op meerdere vlakken!

Dorien Riswick-Keultjes

Zevenaar, 67 jaar

Film is alles voor mij en dan met name arthousefilms. Wat voor mij belangrijk is: de emoties die een film oproept. Doet een film wat met je? Dat kan van alles zijn, ontroering, verbazing ontzetting – zelfs woede is oké, bijvoorbeeld als de filmmaker je groot onrecht toont. Film moet je een verhaal vertellen, je blik verruimen. Natuurlijk kijk ik ook naar de techniek en hoe er wordt geacteerd. Ik proef de sfeer in de zaal, is het publiek om mij heen geboeid of rusteloos. Als de film of documentaire nog lang in mijn gedachten blijft hangen, is voor mij de film geslaagd.

Vlada Brenici

Amsterdam, 20 jaar

Ik ben gek op film en deze liefde deel ik graag met anderen. Ik ben opgeleid tot redacteur, en daarom vind ik het interessant om films vanuit maatschappelijk en actueel oogpunt te bekijken, al houdt de cinefiel in mij ook enorm van films die gebouwd zijn op sfeer, interessant camerawerk en sterke scripts. Mijn favoriete films zijn films die mij raken, dat is waar ik naar opzoek ben: een film die een permanente indruk op me achterlaat zodra ik de filmzaal uitloop. Die indruk kan van alles zijn: een bepaalde sfeer, een beeld, de muziek, kleur of verhaallijn. Ik vind het tof wanneer een film me wat leert, aan het denken zet of anders naar de wereld laat kijken. Die combinatie maakt voor mij de ideale winnaar en die film zou ik graag toegankelijk willen maken voor een groter publiek.

Annelies Groot

Utrecht, 51 jaar

Ik ga ontzettend graag naar de film. Op zaterdag fiets ik regelmatig van de ene bioscoop naar de andere. Ik maak er dan met drie films achter elkaar mijn eigen minifilmfestivaldag van. Ik laat me graag verrassen door films, wellicht met een lach of een traan. Ze zetten me hoe dan ook altijd aan het denken.

Het is best moeilijk om films te vergelijken, naast elkaar te leggen en te beoordelen. Waar moet een goede film nou minimaal aan voldoen? Ik zal van iedere film bekijken of er een verhaal in zit. Word ik de film ingetrokken en vergeet ik even alles om me heen? Blijft de film boeien tot het eind? Doet de film wat met mij? Zet de film mij tot nadenken? En wil ik dit gelijk delen? Dat maakt voor mij een film speciaal. Ik kan geraakt worden door de ontdekking of prestaties van een (nieuwe) acteur of actrice, mooi in beeld gebrachte achtergrond van het verhaal of een bijzondere vertelstem of muziek die het verhaal versterkt.