Verhalen

Impact Cinema Bright Future Award

Vanuit de hele wereld komen debuterende filmmakers naar Planet IFFR om mee te dingen naar de Impact Cinema Bright Future Award, een prijs ter ondersteuning van opkomend filmtalent. We spraken vier kanshebbers – uit Brazilië, Amerika, België en China – over inspiratie, slaaptekort en politiek. 

De Braziliaanse Caroline Leone maakte de liefdevolle roadmovie Pela janela, waarin zestiger Rosália haar levenslust herwint wanneer ze door haar broer van São Paulo naar Buenos Aires wordt gereden: “Het idee stamt uit 2009. In de bus van Buenos Aires naar São Paulo kwam ik een vrouw als Rosália tegen. Tijdens de drie dagen die de rit duurde, spraken we veel met elkaar. Hoewel we van verschillende generaties zijn, voelden we ons verbonden in onze angst voor de dood. Dat werd Pela janela: een vrouw die moet leren omgaan met de dood – niet alleen letterlijk, ook in bredere zin. Ik wilde een poëtische, bijna documentaire-achtige speelfilm maken. Dat was moeilijk, maar ik leerde mijn instinct te volgen, ook als dingen onmogelijk leken. Ik was zo wakker en alert, dat het me na de opnames zes maanden kostte om me weer normaal te voelen.”

De Amerikaan Kevin Phillips herschiep de jaren negentigvoor de ambitieuze thriller Super Dark Times, over twee schoolvrienden die na een dramatisch ongeval vijanden worden. “Mijn scenarist kreeg het idee vijf of zes jaar geleden, als in een droom. Met de korte film Too Cool for School, die geselecteerd werd voor Cannes, testten we het universum van Super Dark Times. Ik ben gevormd door de nineties en ik wilde laten zien hoe de suburbs waren vóór Columbine, voordat iedereen bang was voor onthechte witte tieners. We wilden tonen hoe fragiel mannelijkheid is en hoe gemakkelijk het vervormd en gewelddadig wordt – hoe de duisternis er altijd al onder lag. Dat is in het huidige politieke klimaat alleen maar relevanter. We hebben een paar witte machtswellustelingen verkozen, die doodsbang zijn dat hun soort mannelijkheid ten onder gaat. Ze zijn nostalgisch naar bullshit. Onze film is ook nostalgisch, maar alleen vanwege het tijdperk; verder is het een fokking nachtmerrie.”

Zuiderbuur Elias Grootaers portretteert in de documentaire Inside the Distance een intellectuele Armeense bokscoach in België: “Giorgi is een complexe en melancholische man, die op een intelligente manier spreekt over zijn rijke verleden en de liefde voor boksen. Het gedroomde hoofdpersonage voor mijn documentaire, een ankerpunt voor abstractere thema’s. Het raakt me hoe hij op twee gedachten hinkt, vanuit de plooien denkt, het heden bevraagt. Documentaire is bij uitstek de kunst van de kloof: het spanningsveld tussen verbeelding en werkelijkheid, vorm en inhoud, object en subject, beeld en klank, beeld en beeld. Voor mij is Inside the Distance misschien wel een zelfportret. Als kind woonde ik ook lange periodes in het buitenland. Ik herken de tussenpositie van de migrant. En ik heb een levenslange fascinatie met boksen, dat ontzettend filmisch is.”

De Chinese filmmaker Rong Guang Rong maakte de emotionele en experimentele documentaire Children Are Not Afraid of Death, Children Are Afraid of Ghosts, over vier jonge broers en zussen die in een bergdorpje gezamenlijk zelfmoord pleegden. Hij deed dat ondanks intimidaties en inbeslagname van zijn materiaal. “Een paar dagen nadat ik het nieuws van de zelfmoorden hoorde, ging ik erheen. Ik kon maar kort blijven, de bewoners zouden problemen kunnen krijgen door mijn aanwezigheid. Vijf dagen lang sliep ik bijna niet. Ook omdat ik ’s nachts doorwerkte, maar vooral door mijn angst voor de autoriteiten, mijn verontwaardiging en machteloosheid. Ik denk dat iedereen zich verloren voelt door de zelfmoord van een kind, maar wat kun je doen? Door een film te maken, voelde ik me minder nutteloos. Ook mijn eigen jeugd was niet zo gelukkig. Door mijn herinneringen in de film te verwerken, kon ik hun angst beter begrijpen. Zo heb ik geleerd dat je ook een goede film kunt maken zonder de daadwerkelijke situatie te filmen.” 

 

 

Lees meer

Bekijk hier alle films in de Bright Future selectie