Nieuws

Countdown IFFR XL (2011) 5: Nostalghia

In 1983 presenteerde Andrei Tarkovsky Nostalghia, de eerste en enige keer dat de Rus in Rotterdam was. Tijdens de talkshow was de spanning om te snijden. Een bijdrage van Peter van Bueren.

Hij liet zich niet zien, maar was bereid tot een talkshow. Bals kon niemand vinden die durfde en smeekte of ik het gesprek wilde leiden. We moesten lang op hem wachten, hij bleef maar op zijn kamer, maar daar stapte hij toch uit de lift. Huub stelde me voor en hij keek me aan met een vernietigende blik. Hij had er duidelijk geen zin an, zou Pim Fortuyn zeggen.  Er heerste een ondraaglijke spanning in de overvolle zaal. 

Ik dacht kalm te beginnen met te citeren wat hij in Cannes had gezegd over het begrip nostalgie. Simpele vraag, dacht ik, maar vertaalster Olga Surkova deed er lang over en toen zei hij: 'Nostalgie? Wat weet jij daarvan?' Ik: 'Niets, daarom citeer ik wat U in Cannes zei, misschien kunt U daar op doorgaan.' Weer een lange conversatie tussen Olga en Tarkovsky. Hij keek me minachtend aan: 'Alleen Russen weten wat nostalgie betekent, jij begrijpt er niets van'. En zo ging dat maar door. Een bewonderende dame vroeg iets over een scene met stromend water, of hij daar dit of dat mee bedoelde. Tarkovsky: 'Helemaal niet, wat zijn dat voor vragen, U begrijpt niets van mijn film, hoe durft u het woord tot mij te richten.'

Ik herinner me nog dat regisseur Erik van Zuylen een lang betoog begon, daar al spoedig alle draden van kwijt raakte maar niet viel te stoppen. En toch waren die anderhalf uur in een mum voorbij.

Peter van Bueren

Tarkovsky
Andrei Tarkovsky tijdens de talkshow in 1983 (foto: Pieter Vandermeer) 

Stills uit Nostalghia (Andrei Tarkovsky, 1983)

Lees meer

Bekijk alle Countdown IFFR XL 2011