Interviews

Bijlmerbajes Bios x IFFR: maak kennis met het team

Tekst: Cathelijne Beijn

Bayan, Farah, Farhad, Razan en Somar zijn gevlucht uit Syrië en Iran, en wonen sinds een aantal jaren vast in Nederland. Getalenteerde filmmakers met een passie voor cinema, die hard aan de weg timmeren om het te gaan maken in de Nederlandse filmindustrie. Solar World Cinema, initiatiefnemer van het project Bijlmerbajes Bios, vroeg de vijf statushouders om maandelijks een filmvertoning te organiseren in de creatieve broedplaats ‘Lola Lik’, een onderdeel van de voormalige Amsterdamse Bijlmerbajes waar sinds 2016 ook vluchtelingen worden opgevangen. Vrijdag 26 mei staat The Idol op het programma, in samenwerking met IFFR. De ontroerende en hoopgevende film van de Palestijns-Nederlandse maker Hany Abu-Assad vertelt het waargebeurde verhaal van de Palestijnse zanger Mohammad Assaf, die met zijn overwinning bij Arab Idol zijn thuisland in 2013 een zeldzame overwinningsroes bezorgde. Voorafgaand aan de film is er muziek en dans uit Syrische en Palestijnse gebieden.

Het programmateam

Bayan Khal Ehlayel (28 jaar)Bayan

Komt uit Syrië en woont anderhalf jaar in Nederland.

“Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in film, in de breedste zin van het woord. Op dit moment produceer ik een korte documentaire en bereid ik me voor op een filmstudie aan het Amsterdam University College. Ik vind het een hele eer om deel uit te maken van het programmateam van Solar World Cinema en Bijlmerbajes Bios. Met het programma kan ik iets doen voor vluchtelingen én voor bewoners uit de buurt. The Idol spreekt tot de verbeelding van beide groepen. De vluchtelingen zullen veel van hun eigen cultuur herkennen, en spreken Arabisch. Nederlanders kunnen op hun beurt in een universele taal zien hoe het is om op te groeien in een conflictgebied. De universele verhaallijn is voor iedereen herkenbaar en gemakkelijk te volgen. Zeer knap gedaan.”

Farah Shretah Kadro (28 jaar)Farah

Komt uit Syrië en Oekraïne, woont twee jaar in Nederland.

“’Farah’ betekent ‘vreugde’, en ik probeer mijn naam altijd eer aan te doen. Dat is als vluchteling niet altijd gemakkelijk. Je komt terecht in een vreemde cultuur met een vreemde taal die je niet verstaat, en waarin je je niet kunt uitdrukken. Dat kan iemands wereld klein, donker en stuurloos maken. Als kunstenaar heb ik documentaires gemaakt, in films gespeeld en doe ik aan geïmproviseerd theater: alles om mijn visie en gevoel om te zetten in bewegend beeld. De taal van kunst en cinema is universeel en kan veel beperkingen opheffen. Een film als The Idol vertelt dat er een toekomst is voor iedereen, dus ook als je je in een vreemde omgeving bevindt. Er is altijd hoop, zelfs tijdens een periode van zware tegenslag, gecreëerd door omstandigheden die je niet zelf in de hand hebt. Ik geloof volledig in deze boodschap.”

Farhad Vilkij (45 jaar)Farhad

Komt uit Iran en woont zeven jaar in Nederland.

“In Iran werkte ik als production designer voor grote films. Ik bedacht sets en kostuums en werkte mee aan de art direction. Toen ik hier kwam kon ik mijn werk niet meer uitoefenen, omdat ik de Nederlandse cultuur van kleding en styling totaal niet kende. Toch wilde ik absoluut in film blijven werken, en liet me omscholen tot regisseur. In Nederland heb ik twee documentaires gemaakt en ben ik jurylid voor het aankomend SCENECS International Debut Film Festival. Door vertrouwen in je talent en door hard werken kun je bereiken wat je wilt. Die boodschappen kunnen we met The Idol overbrengen aan de vluchtelingen, die het hier bepaald niet makkelijk hebben. Als programmeur van deze filmavonden moeten we dan ook rekening houden met hun situatie. De films moeten begrijpelijk zijn maar niet al te luchtig, maar zeker geen trauma’s oproepen. The Idol zal voor veel mensen een feest van herkenning zijn en kracht geven.”

Razan Hassan (22 jaar)Farhad

Komt uit Syrië en woont twee jaar in Nederland.

“Ik wil niets liever dan mijn visie en fantasie aan de wereld tonen.Sinds ik in Nederland ben, praat ik met iedereen over mijn werk als videokunstenaar en filmmaker. Inmiddels heb ik twee korte films en een installatie op mijn naam staan, en wordt mijn netwerk hier snel uitgebreid. Ik heb grote dromen, en doe er alles aan om die te verwezenlijken. In zijn film laat Hany Abu-Assad op een prachtige manier zien hoe het is om een droom te hebben in moeilijke omstandigheden, en hoe onschuldige kinderen opgroeien in een oorlogsgebied. Ik blijf altijd in mijn droom en in mijzelf geloven, hoe zwaar de omstandigheden ook zijn. Ik hoop dat The Idol deze boodschap van hoop en vertrouwen overbrengt.”

Somar Al Bish (35 jaar)Somar

Komt uit Syrië en woont tweeënhalf jaar in Nederland.

“In Syrië werkte ik als professioneel cameraman aan korte films en videoclips en maakte ik veel commercieel werk. Gelukkig kan ik mijn professie hier in Nederland voortzetten, en werk ik sinds een maand met een internationaal team aan een pilot voor een komische film. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij het archief van het EYE Filmmuseum en was ik jurylid voor het Amsterdamse One Minute Festival. Hany Abu-Assads film is toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen voor mensen die nog maar net in Nederland zijn. Ze zullen zich kunnen identificeren met het verhaal, dat vooral heel vreugdevol is. Iedereen zal straks naar huis gaan met een goed gevoel.”

Meer over The Idol lees en zie je hier.

Lees meer

Bijlmerbajes Bios x IFFR Attend op Facebook