Primair onderwijs

Nieuwe Horizon - verkort groep 6/7/8

Het korte filmprogramma bestaat uit films die veelal onbekend zijn, uit verre landen komen en gemaakt zijn door jong, beginnend talent. Bij elk programma is er lesmateriaal wat je met je klas samen kan doen. De LessonUps zijn hieronder te vinden. Kijkse en laat jezelf meevoeren naar een andere wereld: de wereld van film!

Thema: Nieuwe Horizon 

Voor Educatie IFFR 2021 is het thema van de kortfilms Nieuwe Horizon. Met Nieuwe Horizon tonen we films waarin alle personages iets nieuws ontdekken waardoor hun wereld (en horizon) verandert. Ze ontdekken iets in zichzelf, de ander, hun omgeving of ze worden zelf ontdekt. In alle films maken de hoofdpersonen een verandering door die soms gepaard gaat met angst, verdriet en verlies, maar vaak ook met plezier, hoop en nieuwe vriendschappen. In elk verhaal ontdekken we een nieuwe horizon, is er een nieuw begin dat ons met een andere blik naar de wereld van morgen laat kijken. 

Lessen voor het filmbezoek

Lessen na het festivalbezoek

Kort, korter, kortst!

Kort, maar krachtig: dat zijn de shorts films bij IFFR. Ze staan in de schijnwerpers en doen zeker niet onder aan hun ‘grote broer’ (lange films). Sterker nog, er draaien honderden shorts films tijdens IFFR. Wist je dat, de korte films de allereerste films waren? Door gebrek aan technische kennis konden mensen, een eeuw geleden, de films niet langer dan een minuut maken. Tegenwoordig hebben we die kennis wel en zijn we instaat om veel langere films te maken, maar korte films worden nog steeds gemaakt en vertoond bij IFFR. Bij een korte film heeft de maker vaak meer vrijheid om zijn eigen stempel te drukken op de film. Maar hoe kort, is kort? Op IFFR kan dat variëren van 1 minuut tot 59 minuten. Op deze pagina vind je een programma vol met korte films en kan je kennis maken met de enorme diversiteit.

Au large

Au large

Bekijk de trailer

Regie: Mathilde Pepinster
Land: België
Lengte: 6’
Genre: Animatie

Synopsis:
Er is veel om over te fantaseren als je door de supermarkt loopt. In Au large ziet een man een iglo van houten kratten en doet hij alsof hij op de Noordpool is. De mensen om hem heen kijken verbaasd toe hoe hij vol enthousiasme een vis probeert te vangen.

Over de filmmaker:
Mathilde Pepinster studeerde animatie aan de Belgische hogeschool La Cambre. Ze maakte Au large als onderdeel van haar opleiding. De film werd onder andere vertoond op het internationale kortfilmfestival van Clermont-Ferrand.

Meer informatie over de filmmaker

Mwansa the Great

Mwansa the Great

Regie: Rungano Nyoni
Land: Zambia
Lengte: 23’
Genre: Drama

Synopsis:
Deze korte film over de kleine Mwansa verbeeldt de tomeloze fantasie van kinderen. In gedachten is hij Mwansa de Grote en kan hij alles: autorijden, leeuwen vangen en zelfs vliegen. Wanneer Mwansa de pop van zijn zusje stukmaakt, moet hij al zijn superkrachten aanspreken om de pop te kunnen repareren.

Over de filmmaker:
De Zambiaanse filmmaker Rungano Nyoni groeide op in Wales en studeerde in 2009 af als actrice aan de University of the Arts in Londen. Ze begon al snel zelf korte films te maken en regisseerde in 2017 haar eerste speelfilm I Am Not a Witch. Die film werd genomineerd voor meerdere belangrijke prijzen en won een BAFTA, de belangrijkste Britse filmprijs.

Meer informatie over de filmmaker

My Father the Mover

My Father the Mover

Bekijk de trailer

Regie: Julia Jansch
Land: Zuid-Afrika
Lengte: 13’
Genre: Documentaire

Synopsis:
Stoan Galela is dansleraar en leider van de United Township Dancers in een arme wijk in Kaapstad. Hij laat zijn leerlingen zien hoe ze zich door te dansen vrij kunnen voelen en voor even hun problemen kunnen vergeten. Maar zijn eigen dochter Alatha danst liever niet.

Over de filmmaker:
Julia Jansch studeerde aan de New York Film Academy en Oxford. Ze heeft meerdere korte films en reclames geregisseerd. My Father the Mover heeft vele filmprijzen gewonnen, waaronder de prijs voor beste korte documentaire op het filmfestival van Tribeca.  

Meer informatie over de filmmaker

Download de werkbladen

Bij de Lesson-Ups horen werkbladen. Print ze voor het geven van de les uit.

Download ze hier

Aanmelding Educatieprogramma

Enthusiast geworden?

Boek je programma!

Contact

  • Tracey Smit

    Education officer